Szempillákat károsító szempillaspirálok? Óvatosan ezekkel az összetevőkkel!

Szempillaspirál – akkor is megvesszük őket, ha nem is tudjuk, mi van a tubusban. Ha a szemed érzékeny és hajlamos az irritációra jobban kell odafigyelned a termék összetevőire. Azonban ismered-e azokat az összetevőket, amelyek nem csak irritálhatják, hanem károsíthatják a szempillákat. Íme, a „kellemetlen” összetevők fekete listája, amelyekből egy szempillaspirál készíthető.

Szempillaspirál – Potenciálisan irritáló és káros anyagok

1. PPD, p-fenilén-diamin a szempillaspirálban

Ez egy fekete pigment, amelyet több kozmetikai termékben használnak, nem csak  szempillaspirálban. Előfordul, hogy a sötét hajfestékek és a színes kozmetikumok alkotóeleme is (szemceruza, szemhéjpúder, szemhéjpúder). A PPD egy illatos amin, amely súlyos allergiás reakciókat vált ki. Tudni kell, hogy bőr sérüléseket, bőrpírt, kiütést, viszketést, irritációt és extrém helyzetekben bőrfekélyt, valamint haj- és szempillahullást okozhat.

Hogyan lehet megkülönböztetni a PPD allergént a szempillaspirál összetételében?

A PPD-nek sok neve lehet. Ha azonban az alábbiak valamelyikét észleled, helyezd vissza a szempillaspirált a polcra: 1,4-Diaminobenzol, 1,4-benzolediamine, p-fenilendiamin, parafenilén-diamin, 4-fenilén-diamin, p-diaminobenzol, 4-aminoaniline.

2. Gyanta a szempillaspirálban

A természetes eredetű puha gyantája természetellenesen káros hatással lehet a bőrünkre. Ez a terpentin desztilláció mellékterméke. Ezt az anyagot szinte mindenféle tűlevelű fából nyerik (főleg fenyőből). A szempillaspirálban használt rozmarin javítja a termék néhány tulajdonságát. Nevezetesen, tartósabbá válik, és jobban tapad a szempillákhoz. Ezenkívül a kolofon a szappanok és lakkok alkotóeleme is.

Hogyan lehet megkülönböztetni a gyantát a szempillaspirál összetételében?

A legtöbb esetben a gyanta nem változtatja meg a nevét, amikor bekerül az összetevők listájába, bár lehet, hogy több kémiai megjelenésű névvel is rendelkezik. Ezért a következőkre éremes odafigyelni: kolofónium, kolofónia, terebinthina gyanta, tallolaj, abietinsav, metil-abietate alkohol, abietikus alkohol, abietil-alkohol.

3. Nikkel a szempillaspirálban

A nikkel finoman sárgás árnyalatú fehér és ezüst fém. Jellemző keménysége és szilárdsága tipikus az ilyen típusú fémekre. Szemkeretek, cipzárak, gombok, mobiltelefonok, ékszerek, szerszámok, evőeszközök és … szempillaspirál gyártására használják. Valójában ez problémát okozhat az allergiában szenvedők számára. A nikkelre allergiás emberek a fémmel történő érintkezés után szinte azonnal bőrpírt észlelnek. Érdekes tény, hogy a vörösség nem feltétlenül ott jelenik meg, ahol a nikkellel érintkezésbe került. A nikkel allergiás reakciói általában a következő formákban mutatkozik ki: eritéma, viszketés, hólyagok és tüskés érzés.

Hogyan lehet megkülönböztetni a nikkelt a szempillaspirál összetételében?

Szerencsére a nikkelt ritkán szokták hozzáadni a kozmetikumokba (különös figyelmet kell fordítani a Kínából behozott kozmetikumokra, amelyek összetétele kétséges). Ha nikkel szempontjából szeretnéd megvizsgálni a termék összetételét, keresd meg a latin nevét, azaz a Niccolumot, vagy a kémiai jelét NI.

4. Króm a szempillaspirálban

A krómvegyületek számos típusú szempillaspirálban megtalálhatók. Ezeket elsősorban zöld árnyalatként alkalmazzák, amelyek felelősek a kozmetikumok színezésére. Természetesen a szempillaspirál nem az egyetlen színes kozmetikum, amelyhez a króm hozzáadható. Általában szemhéjpúder, szemhéjfesték és szemceruza általános alkotóelemét képezi. A krómmal kapcsolatos allergiás tünetek vörös szemhéj, viszketés és a bőr kiszáradásában jelentkezik.

Hogyan lehet megkülönböztetni a krómot a szempillaspirál összetételében?

Fontos információ az, hogy a krómot tartalmazó szempillaspirálnak nem kell  króm-oxid zöldeket tartalmaznia az összetevők listájába. Ezt az elemet gyakran a CI-szám, más néven színindex mögé rejtik. A számok a következőket tartalmazzák: CI 77288, CI 77289, CI 15685, CI 18690, CI 18736. A krómot a következő elnevezésekkel is felismerheti: krómium, lakmusz és Dinátrium-hidrogén-foszfát.