Nagyszerű dolgok a kis szempillákról. Miért van szükségünk szempillákra?

A szempillák fő feladata a szem védelme a szennyeződésektől, portól, rovaroktól. Érdekes, hogy ezeket a szőrszálakat, amelyek védelmező tulajdonsággal bírnak, általában több szempillaspirál réteggel borítunk, szempilla göndörítővel kezeltetünk, festjük és műszempillákkal hosszabbítjuk. Naponta csináljuk, mintha elfelejtettük volna, hogy mi a szempilla feladata. Hasonlóképpen, a körmöket, amelyek megóvják az ujjakat a sérülésektől, körömlakkal befestjük vagy műkörmöket helyezünk fel. A fülünket is kilyukasztjuk, noha a hallás nem a szépségtől függ.  Egyelőre felejtsük el a szempilláknak a modern kultúra által adott jelentőségét, és összpontosítsunk eredeti funkciójukra. Mire valók a szempillák?

Szempillák – a legfontosabb tények

A szempillák minden emlősön ott vannak. Ezek kissé felfelé íveltek, mindkét szem felső és alsó szemhéjáról felfelé emelkedve. A felső szemhéjon több szempilla van, mint az alsó szemhéjon; a felső szemhéjon 120–250 szempilla nő, míg az alsó szemhéjon mindössze 50–150. Emellett az első szemhéjon hosszabbak, mivel 8–12 mm, míg az alsó szemhéjon csak 6–8 mm hosszúak.

A szempillák 97% keratint és 3% vizet tartalmaznak, ezért ebben a tekintetben nem különböznek a test többi szőrzettől.

Szempilla életciklusa

A szempilla életciklusa 2-4 hónapig tart, és három alapfázist foglal magában:

  1. Anagén – a hajnövekedés periódusa, amely a bőr alatt kezdődik, és addig tart, amíg a haj meg nem növekszik a szaruhártya fölött.
  2. Katagén – amikor a hajhagyma sejtek meghalnak, vagyis a szőr elérte a kívánt hosszúságot, de még nem esett ki.
  3. Telogén – amikor az új szőr kitolja az elhalt szempilla szőrt.

Szempilla hullás

Napi szinten 1-5 szempillát veszítünk. A természetes növekedési ciklusuk miatt meghalnak. Ha azonban azt tapasztaljuk, hogy több szempilla esik ki (naponta), akkor ez valószínűleg saját hibából adódik. A rendszeres és intenzív szépségápolási kezelések, mint amilyen a szempillafestés, göndörítés, szempilla hosszabbítás, szempillaspirál és smink eltávolítása sajnos fokozza a szempillák kihullását.

Szempilla tulajdonságai

A szempillák célja az érzékeny szemgolyó megóvása a szennyeződésektől és a rovaroktól. Macskabajuszra hasonlít, mert még a legkisebb ingerre is érzékeny, amire a szemhéj ingerszerűen bezáródik.