A Szempilla Életciklusa. Hogyan lehet Természetesen Hosszú & Szenzációs Szempilláink?

Gondolkodtál már azon, hogyan nő a szempilla? Hogyan nézhetnének ki jobban? A szempilla életének kezdete és vége a szőrhagymában van. A legegyszerűbben úgy tudjuk megállapítani milyen a megfelelő szempilla ápolás, ha ismerjük a szempillák életciklusát. Ismered-e a szempillanövelő szérum szerepét?

Az egyes testrészek hajszálainak növekedése, beleértve a szempillákat, az ételben lévő összetevők felszívódásától függ. Bár itt nem áll meg a dolog! A növekedés gyorsasága a génektől is függ, illetve az egészségi állapotunktól és az általunk használt kozmetikumoktól. Tehát mindenkinél más.

MENNYI SZEMPILLÁNK VAN?

A számok különböznek. 150–250 szempilla található és a felső szemhéjon négy sorban helyezkednek el. Az alsó szemhéjakon kevesebb van (50-150). Ezenkívül az alsó szempillák sokkal rövidebbek. Tudnod kell, hogy minden rendellenesség valamilyen gondra utal. Ha túl kevés van, belőlük külön kell őket stimulálni a növekedésre.

MIRE JÓK A SZEMPILLÁK?

A szemhéjon növekvő szempilláknak szerepük van. Minden egyes pilla, még a legkisebb is különleges feladatot kap. A szempillák kiegészítik a sminket és olyanok, mint a természetes fokozó. Azonban ez nem a fő funkciójuk.

Anatómiai szempontból a szempillák funkciói a következők:

 • megakadályozza a por és foltok bejutását a szembe,
 • jelez és védi a szempillákat a rovarok ellen,
 • megszabadul a (szintén könnyekkel) szennyeződésektől,
 • véd az erős nap ellen.

HOGYAN NŐNEK A SZEMPILLÁK?

A szempillák nem egy egész életen át tartanak ki. Általában 3-4 hónapig élnek és ciklikusan fejlődnek. Ez azt jelenti, hogy miután lezajlik egy ciklus úgy a következő lép fel. Az egyes szempillák élettartama három fázison megy keresztül: anagén, katagén és telogén. Tudj meg többet a szempillák növekedéséről.

 1. Anagén
  Az aktív növekedés fázisa, amely az egész ciklust megkezdi. Egyes források a korai és késői anagént is említenek. A szempillák ebben a szakaszban valóban intenzíven növekednek, és a szőrtüszőben lévő dinamikus sejtosztódás miatt hosszabbak lesznek. Az anagén fázis két-három hétig tart, vagy sokkal hosszabb ideig (az egyéni hajlamtól függ). Ebben az időtartamban nő a szempilla. Minél több tápanyagot kapnak, annál erősebbek és egészségesebbek lesznek. A szempilla aktív növekedésének ideje megmagyarázza, miért nem olyan hosszú, mint a haj. A szempillák esetében az életciklust hetekben számolják, míg a haj esetében évekről van szó.
 2.  Katagén
  Amikor a sejtosztódás és a növekedési fázis véget ér, megkezdődik a katagen, azaz átmeneti szakasz. Ez 3-4 héten át tart, vagy sokkal hosszabb ideig, egyéni hajlamtól függően. A katagén fázisban a szempilla leválik a szőrtüszőről, és ezzel megáll a táplálás. Ebben a fázisban az összes szempilla még mindig a szemhéjon van, de már nem gyökereznek erősen. Ha túl erősen dörzsöljük a szemet simán kiesnek. A szempillák nagy része katagén fázisban esik ki, szűkített vagy láthatatlan szőrhagymával.
 3.  Telogén
  A telogén az utolsó fázis, úgynevezett nyugalmi fázis. Akár 6-8 hétig is kitart. A szőrtüsző készen áll egy új szempilla létrehozására, ezért az erek kiszélesednek, és felelősek a tápanyagok szállításáért a szempillákba. Ebben a fázisban új szempilla nő, amely kiszorítja az elhalt pillát, kivéve, ha már kiesett. Amikor a régi szempillák kiesnek és kinőnek az újak, az egész ciklus újrakezdődik.

HOGYAN STIMULÁLJUK A SZEMPILLÁK NÖVEKEDÉSÉT?

Noha minden nő hosszú szempillákról álmodik, nincs mindenkinek szerencséje, hogy természetesen gyönyörű szempillákkal rendelkezzen. A szempillák állapota és megjelenése sok tényezőtől függ, amelyek befolyásolják a szempillák növekedését – kiegészítők, sminkeltávolító módszer, kozmetikumok típusa, szempillakezelések és eljárások.

A szempillák károsodnak, mert:

 • rendszeres szempilla hosszabbítás (volumen),
 • krónikusan ki vannak téve stresszes helyzeteknek,
 • helytelen vagy hiányos smink eltávolítás,
 • szempilla göndörítő nem megfelelő használata,
 • műszempillák
 • szempillák dörzsölése vagy kihúzása,
 • lejárt szépségápolási termékek vagy kozmetikumok káros összetevőkkel.

SZEMPILLANÖVELŐ SZÉRUM

A szempillaszérum alkalmazása legjobb módszer a szempilla növekedésének felgyorsítására annak természetes ciklusában. Az anagén fázis maximális meghosszabbítása történik ilyenkor. Egészséges táplálkozással nem lehet megfelelő számú tápanyagot biztosítani a szempilláknak, ezért ezeket kívülről kell biztosítani. Egy jól összeállított szempillaszérum – például a Nanolash – táplálja és erősíti a szempillahagymákat, ösztönözve őket a hatékonyabb munkára. Ennek eredményeként a szempillák hosszabbá és vastagabbá válnak, miközben megőrzik természetességüket és szépségüket.